Hvad er Cosplay?

Cosplay er en sammensætning af ordene Costume og Roleplay. Modsat rollespillere, der skaber deres egne karakterer, klæder cosplayere sig ud som eksisterende karakterer. Disse karaktere er ofte fra tegneserier, film og computerspil, men der er også mange andre muligheder inden for f.eks. live action franchises, internet personligheder m.v. Selvom Roleplay er en del af Cosplay er det meget forskelligt i hvor høj en grad. Cosplayers er relativt sjældent ‘in-character’ på nær når de optræder eller deltager i aktiviteter hvor det er en del af konceptet, f.eks. in-character speed dating. Cosplayers bruger ofte ikke karaktererne som en del af en leg, for i cosplay handler det som regel primært om kostumet. Selve ordet cosplay dækker meget bredt og i mange tilfælde definere man selv hvorvidt ens kostume går under cosplay. 

Det første tilfælde af cosplay kan ses helt tilbage i 1939 ved en Science fiction messe i new york. Først i 1984 kom fænomenet til Japan hvor det fik navnet ‘Cosplay’ og blev til et stort kulturfænom. Siden har Cosplay kulturen udviklet sig og er idag et verdensomspændende fællesskab med flere underkategorier og ikke mindst events. 

Typer af Cosplay: 

Som nævnt har cosplay i dag flere underkategorier. Disse vil jeg lige prøve at gennemgå så du kan få et overblik.

Crossplay: Når man cosplayer som det modsatte køn af en selv. Noget af det fede ved cosplay er at kunne være noget helt andet end det man er til hverdag, så hvorfor ikke prøve at cosplaye en karakter af et andet køn end en selv.

Genderbend: Når man cosplayer en karakter det modsatte køn af hvad karakteren normalt er, f.eks. Harry Potter som kvinde. Genderbend giver mulighed for at lægge sit eget spin på en karakter. 

OC: OC står for Original Character og betyder at man cosplayer som en character man selv har fundet på.

Casual cosplay: Casual cosplay er generelt mere afslappende kostumer. Det er ofte hverdagstøj og i mange tilfælde er det et outfit cosplayeren selv er kommet frem til baseret på karakteren.

Closet cosplay: Et cosplay lavet af hvad man allerede har i sit skab. Dette er ofte ikke meget anderledes end casual cosplay, men der er tilfælde hvor at en cosplayer går ‘all-out’ som en udfordring og sammensætter nogle fede ting. 

Disney bound: En form for casual cosplay hvor man sammensætter et outfit baseret på en disney karakter. Disney bound opstod som et fænomen blandt cosplayers, da det ikke er tilladt at være i disneyland i fuld kostume (da børn ville kunne tage fejl af ansatte disney karaktere og cosplayers).

Gijinka: Gijinka er et Japansk udtryk der betyder noget i retningen af menneskeliggørelse. Indenfor cosplay er det når man menneskeliggøre en karakter, ofte en pokemon, for at kunne cosplaye karakteren mere naturligt. 

Alternative outfits: Som med kategorierne herover er det ikke unormalt at ændre på designet af en karakter og cosplaye det design. Det kan enten være ens eget eller inspireret af andre kunstnere f.eks. Hannah Alexandra. Dette kan også referere til Alternative versioner af en karakter, f.eks. en skurke version af en superhelt eller lign. 

Crossover: Crossover er når man blander forskellige franchises i ens cosplay. F.eks. hvordan ville Loki (Marvel) se ud hvis han gik på Hogwarts eller Garnet (Steven univers) som en Sailor moon scout. Kun fantasien sætter grænser.  

Kigurumi: Kigurumi er en onesie lavet ud fra en specifik karakter. De er desuden super komfortable.

Fursuit: Fursuit er lidt en ting for sig selv og dem der har fursuits vil ofte kalde sig selv furries frem for cosplayers, men der er en smule overlap mellem, både ift. kostume og fællesskab. Fursuits er dyre kostumer, ofte er det baseret på en OC, men i nogle tilfælde vil man se fuirsuits af kendte karatere. Det er forskelligt hvor mange dele en furry har på, rangerende fra mellem kun hoved med alm. tøj til full-suit der dækker hele kroppen og minder om en maskot dragt. 

Lolita: Lolita er også lidt en ting for sig selv, men har igen et overlap inden  for cosplay fællesskabet. Lolita er en fashion stil fra Japan der i høj grad er inspireret af børnetøj fra victoriansk tid. Lolita har flere underkategorier baseret på tøjets aestetik, f.eks. gothic, hime (princess), sailor m.f.

0 comments on “Hvad er Cosplay?Add yours →

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *